Кредитна карта – как да я накарам да работи в моя полза?

Кредитната карта е уникален банков продукт, който ни дава свобода и независимост в страната, в чужбина и в интернет пространството. Всеки трябва, да се възползва от тази привилегия.

Но как можем да извлечем максимални ползи от ползването й?

Ще Ви разкажа по този повод една кратка история, а след това ще извлечем няколко основни извода, като добри практики при ползването на Кредитните карти.

Преди време, на моя приятелка й се наложи да тегли потребителски кредит. С кредита и дадоха, бонус Кредитна карта с лимит 1000 лв.. Тя принципно е човек с голяма финансова дисциплина и беше леко скептично настроена, към ползването й. Свързваше ползването на кредитна карта с плащането на излишни лихви и такси. Предложих й все пак, да се запознаем по-подробно с условията на картата.

Какво се получи?

Установихме, че картата и дава възможност да пазарува на ПОС терминали в страната и чужбина без такса. Има достатъчно дълъг гратисен период за възстановяването на цялата изхарчената сума, за да не плаща лихви. И най-хубавото се оказа, че картата й е включена в бонус програма. Банката й дава отстъпка в размер на  1% от сумата на извършените транзакции на ПОС терминал. Така моята приятелка реши, че ще ползва активно картата и сега харчи месечно по 800- 900 лв. от нея, а като получи заплата ги възстановява. В резултат на това Банката  годишно и възстановяват между 100 и 120 лева. Тази сума напълно покрива годишната  такса по кредитната карта, както и таксите за поддръжка на сметката, по която получава работната си заплатата.

На пазара се предлагат различни по вид и условия кредитни карти.

Повечето от тях са включени в различни бонус програми с цел стимулиране на плащанията на ПОС терминал. Някой банки възстановяват различни „%“ от направените оборотите директно по сметка на кредитната карта в рамките на различен отчетен период. Други  превеждат натрупаните бонуси по свързана разплащателна сметка с дебитна карта. Част от програмите са свързани с натрупване на бонус точки на база направения оборот при пазаруване, като след това тези точки се трансформират в парична равностойност. Така те реално се ползват за покупки или се прехвърлят по сметката обслужваща картата. Много кредитни карти дават възможност за ползване на различен „%“ отстъпка в различни търговски вериги.

Затова ето и няколко добри практики, за да накарате кредитната Ви карта да работи във Ваша полза:

  • Проучете добре условията на кредитната карта, която ползвате- в какви бонус програми е включена и какви отстъпки можете да ползвате при определени търговци. Така ще сте информирани и ще можете да се възползвате от тях.
  • Използвайте кредитната карта само за плащане на ПОС терминал- така ще избегнете таксите за теглене.
  • Използвайте кредитна карта от банката в която получавате работна заплата- това ще Ви позволи да я обслужвате по-лесно.
  • Не използвайте от нея повече от колкото може да възстановите- така ще избегнете излишна задлъжнялост.
  • Запълвайте в гратисния период цялата изхарчена сума- така ще избегнете плащането на излишни лихви.

Ако все пак, имате някакви проблеми с обслужването на кредитната си карта, потърсете специалист, за да Ви помогне.

Ако все още, не ползвате кредитна карта не се лишавайте от съвременните финансови инструменти. Намерете най-добрата и я управлявайте правилно!

Вижте още: Кредитната Карта – какво трябва да знам за нея?