Кредитната Карта – какво трябва да знам за нея?

Много често се случва в обслужващата ни банка да ни предложат кредитна карта.

От всякъде ни заливат предложения и реклами за кредитни карти без такса, без лихва за първите месеци, без лихва за покупки при търговец…, но дали всичко това е така?

Да така е – ако познаваме добре продукта който ползваме?

Кредитната карта е уникален банков продукт, който ни дава свобода и независимост в страната, в чужбина и в интернет пространството. Всеки трябва да се възползва от тази привилегия. Но има няколко основни неща с които като потребители, трябва да се съобразим, за да нямаме проблем с обслужването й. В противен случай може да ни излезе прекалено скъпа или да ни се наруши добрата кредитна история в регистрите на БНБ.

  1. Кога трябва да внасяме задължителната минимална вноска? Различните банки дават различен период за вноска на задължителната минимална сума. Много е важно да внесем точно в този период. Ако не го направим, това може да доведе до санкционираща такса и влошена кредитна история.
  2. Колко трябва да внесем? Би трябвало да получаваме SMS, от обслужващата ни банка за размера на тази сума и да получаваме извлечение. Ако това не е така, задължително трябва да го поискаме от банката. Може да внесем повече от минималното, но не и по-малко. Ако се внесе по-малка сума, това също ще доведе до санкция и влошена кредитна история.
  3. Колко ни струва тегленето на пари в брой? Кредитните карти са предназначени предимно за пазаруване на ПОС при търговец, за което не се дължи такса. Ако е възможно не теглете пари в брой от тях. Ако обаче се налага е необходимо да познавате тарифата на обслужващата Ви банка. Обичайно това е фиксирана такса плюс процент от изтеглената сума.
  4. Какво всъщност е гратисният период? Различните банки предлагат кредитни карти с различен безлихвен гратисен период. Важно е да се знае, че в повечето случаи, това важи само за покупки на ПОС при търговец. Този период е безлихвен, ако до крайния му срок, възстановите похарчената сума. Не забравяйте, че при теглене на суми от кредитна карта на банкомат, този безлихвен период в повечето банки не важи.
  5. Какъв лимит да изберем? Предлагат се кредитни карти с различен лимит. Ние като потребители е важно да преценим, с какъв кредитен лимит ни е необходима карта. Препоръчително е да ползваме кредитна карта с лимит до размера на получаваното трудово възнаграждение. Това ще ни улесни при обслужването и ще намали разходите ни за лихви.

При познаване на продукта и правилното му използване, ще можем да накараме кредитната карта да работи в наша полза!

Вижте още: Кредитна карта – как да я накарам да работи в моя полза?